מרץ – החודש הראשון בשנה!

ברומא העתיקה חודש מרץ היה הראשון בשנה: למי הוא הוקדש, ולמה הוא נקרא כך?

השארנו מאחור את חודש פברואר, שבשנת 2024 היה ארוך יותר – עם 29 ימים – כי אנחנו בשנה מעוברת, וחודש מרץ מתחיל עכשיו.

כיום מרץ הוא החודש השלישי בלוח השנה האזרחי שבו אנו משתמשים כבר מעל לארבע מאות שנה, יש בו שלושים ואחד ימים והוא מסמן את תחילת האביב המטאורולוגי, דרך אגב לתחילת האביב האסטרונומי נצטרך לחכות עד ה-21 שהוא יום ההשתוות האביבית.

הנה מידע מעניין על השינויים שעיצבו אותו והפכו אותו ללוח השנה הקרוי לוח השנה האזרחי או הלוח הלועזי או הלוח הנוצרי (על מנת להבדילו מהלוח העברי) ובו אנו משמתשים עד היום.

ברומא העתיקה חודש מרץ פתח את השנה

עד שנת 46 לפנה"ס, שנת הרפורמה של יוליוס קיסר, הלוח הרומי מהתקופה העתיקה שעדיין היה בתוקף, היה קצת שונה מהלוח שבו אנו משתמשים כיום. הוא התבסס בעיקר על מחזורי הירח, והיה בן עשרה חודשים בלבד, שהחל במרץ והסתיים בדצמבר.

"עד 46 לפנה"ס, לוח השנה העתיק שעדיין היה בתוקף – השנה בו החלה ב-1 במרץ"

השנה ארכה 304 ימים, ולא היו בה החודשים ינואר ופברואר. עד היום ניתן למצוא "שרידים" של אותו לוח שנה עתיק: החודשים ספטמבר, אוקטובר, נובמבר ודצמבר היו בהתאמה החודשים השביעי, השמיני, התשיעי והעשירי בשנה. יולי ואוגוסט נקראו "קוונטיליס" (חודש חמישי) ו"סקסיליס" (חודש שישי), ולאחר מכן בעקבות הרפורמות הגדולות בלוח השנה הוקדשו ליוליוס קיסר ואוגוסטוס.

הקלנדים של מרץ

בלוח השנה הרומי הקלנדים היו היום הראשון של כל חודש, ומשם מגיע המונח בלועזית Calender "לוח שנה".
הראשון במרץ היה היום הראשון של הלוח הרומי וכונה "קלנדמרזו"

הלוח הרומי של נומה פומפילוס

ההיסטוריון הרומי טיטוס ליוויוס בספרו "ראשיתה של רומא", מספר שהיה זה המלך השני של רומא, נומה פומפיליוס (שמלך בתקופה 754 – 673 לפנה"ס) שהציג את לוח השנה הראשון שכלל שנים-עשר חודשים. ברפורמה שלו, הוספו החודשים ינואר (החודש המוקדש ליאנוס, אל ההתחלות) ופברואר (הקרוי על שם "פברואה" פסטיבל רומי שנחגג בעיר בתחילת החודש ומגיע מהמינוח הלטיני "פברום" שמשמעותו "טיהור") חודשים אלו נוספו לסוף השנה, ועם זאת ספירת השנה עדיין החלה מחודש האביב – הוא מרץ.

הרפורמה היוליאנית בלוח השנה משנה את מיקומו של חודש מרץ

לוח השנה העתיק הזה שימש עד שנת 46 לפנה"ס, ואז נכנסת הרפורמה שביצע יוליוס קיסר, הנקראת ה"רפורמה היוליאנית", והציגה לוח שנה חדש, לוח הדומה מאוד לזה שנמצא בשימוש עד היום.

השנה החלה בינואר, ואחריה פברואר, ומרץ הפך לחודש השלישי בשנה, ממש כמו היום.

הלוח היוליאני שונה בשנת 1582, שנת הרפורמה הגרגוריאנית (בתקופת כהונתו של האפיפיור גרגוריס ה-13 ונקראת על שמו) אשר "הולידה" את לוח השנה שאנו משתמשים בו עד היום. השינויים שהוכנסו קשורים בעיקר למספר השנים המעוברות.

חודש המוקדש לאל המלחמה יבולי האביב והפוריות

השם העברי "מרץ" מגיע מלטינית "מארטיוס" או "מרס" שבמיתולוגיה הרומית היה שמו של אל המלחמה, היבול, האביב, הגשם והפוריות ולו הוקדש החודש ונקרא על שמו, ושמו העברי של הכוכב שנקרא על שמו – מאדים.

מרס היה אל עתיק שקודש כבר ע"י העמים האיטלקים הקדומים ועבורם היה אל הרעם, הגשם והברק, בנוסף לחשיבותו וקידושו על ידי היוונים (האל ארס).

מרס היה אל המלחמה והחודש נקרא על שמו, חודש בו היה "נוח" להתחיל קרבות וכיבושים, על פי המיתולוגיה היה גם אביו של מייסד רומא – רומולוס, ומכאן חשיבותו ו"הטמעתו" כחודש הראשון בשנה!

שתפו את הפוסט

שתפו את הפוסט

הירשמו לניוזלטר חינם!

וקבלו מידע "חם" ממומחים שחיים במגף

סיורים מומלצים

סיור ברכב גולף על גבעות רומא. סיור מיוחד שהוא כולו חוויה רציפה
הבעיה באוכל האיטלקי היא ששבוע לאחר מכן אתה שוב רעב… מ”המטבח” של רומאחרת סיור…
רוצים סיור כיפי שמשלב הכל? קצת היסטוריה, סיפורים על קיסרים, אומנים גדולים ו"ניחו
סיור קליל ומרתק החושף את הסודות שהעיר הנצחית מעדיפה לשמור לעצמה, נטייל בסימטא…

פוסטים נוספים

צרו קשר

דילוג לתוכן