קבלו את מלך השוק הרומאי- הארטישוק!

באיטלקית קארצ'ופו Carciofo בעברית קִנְרָס או חֻרְשָׁף (לא קשור לחורשף!) הארטישוק מכיל ויטמינים ומינרלים, מגנזיום, ברזל וזרחן, הוא דל שומן, עשיר בסיבים תזונתיים ומכיל לא מעט נוגדי חמצון, הידעתם? בארטישוק בינוני אחד יש יותר סיבים תזונתיים מכוס שזיפים מיובשים, אז נעים ובריא להכיר!

כמה עובדות מעניינות על מלך הירקות

ה-16 במרץ הוא יום הארטישוק הלאומי, ובעולם ישנם 50 זנים של ארטישוק. מקור הארטישוק הוא באזור הים התיכון, והיצרנית הגדולה בעולם היא איטליה. לפני המאה ה-16, נשים לא הורשו לאכול את הירק כי הוא נחשב לבעל תכונות אפרודיזיאק. מרילין מונרו, הוכתרה כמלכת הארטישוק הראשונה של קסטרווויל, עיירה קטנה בקליפורניה שהכריזה על עצמה כ"מרכז הארטישוק העולמי"- מכיוון ששם מגדלים 80% מאספקת הארטישוק בארצות הברית.

קצת מיתוסים לירק VIP

במיתולוגיה היוונית מסופר שהארטישוק הגיע לעולם כאשר זאוס מלך האלים (שהיה ידוע בחולשתו למין הנשי) יצא לפגוש את אחיו פוסידון (אל הים) על חופו של האי זינרי (Zinari) נערה צעירה מקומית שצעדה על החוף ועסקה באיסוף צדפים משכה את תשומת ליבו של זאוס שלא היסס ופתח בחיזור נמרץ וזכה בליבה של הנערה אשר נקראה קינרה. הוא העלה אותה אל האולימפוס ואף העניק לה מעמד של אלה, ובלבד שתוותר על חייה הקודמים עם בני התמותה. הנערה ששמחה על השינוי החברתי, האהבה והתהילה להם זכתה, הסכימה לדרישתו של זאוס.
לא עבר זמן רב וגעגועים אל הוריה ואל הכפר הקטן ממנו באה היו גדולים מנשוא. היא חמקה ממאהבה למספר שעות וחזרה לכפר לחבק את הוריה. כשחזרה כעס זאוס על שהמרתה את פיו, שהחזיר אותה לכפר בו נולדה בצורת שיח קוצני מכוער – היוונים והרומאים התייחסו אל הארטישוק או הקינר (Cynar) בלטינית, כאל צמח האהבה והאמינו שיש בו סגולה לבן זכר.

וירושלים?

הארטישוק הירושלמי הוא לא באמת ארטישוק והאמת גם שאין לו שום קשר לירושלים. שמו העברי התקני הוא חמנית הפקעות, ומקור הכינוי העממי "ארטישוק" בא מטעמה של הפקעת, המזכיר טעם ארטישוק. התוספת "ירושלמי" נובעת מהשם שניתן לצמח באיטלקית – Girasole חמנית באיטלקית, שמזכירה בצליליה את שמה האנגלי של ירושלים – Jerusalem.

הארטישוק במטבח המקומי

שתי מנות ארטישוק המפורסמות ביותר במטבח הרומי;

'קרצ'ופו אלה ג'ודיאה' (Carciofo alla Giudia) – בסגנון יהודי והוא ארטישוק שלם שעובר טיגון כפול בשמן עמוק ומוגש פריך. מקור המנה בקהילה היהודית של רומא, והוא נחשב גם היום למומחיות שלהם.

'קרצ'ופו אלה רומנה' (Carciofo alla Romana) – בסגנון רומאי והוא ארטישוק המבושל בתערובת של מים ושמן זית חמים ממולא בתערובת שום כתוש מנטה ופטרוזיליה, ומוגש רך ועסיסי.

ברומא את המנות הללו נהוג להכין מארטישוק מזן רומנסקו (עגול וגדול) שגדל באזור החוף במחוז לאציו, ונקטף בין החודשים פברואר – לאפריל, שהם החודשים המומלצים לטעום אותו.

בנוסף הארטישוק מופיע במטבח האיטלקי גם ב"פיצת ארבע העונות", בה הוא מייצג את עונת האביב.

איפה שווה לאכול את ארטישוק ברומא?

Sora lella – Via di Ponte Quattro Capi 16, Roma

Da Giggetto Al Portico D'Ottavia – Via del Portico D’Ottavia 21/a-22, Roma

Sore Marghrita – Piazza Delle Scole 5, Roma

בתאבון!

שתפו את הפוסט

שתפו את הפוסט

הירשמו לניוזלטר חינם!

וקבלו מידע "חם" ממומחים שחיים במגף

סיורים מומלצים

פוסטים נוספים

רומא עם ילדים

נתחיל במילת הרגעה, רומא אמנם רומנטית ומהווה יעד אטרקטיבי ומקסים לזוגות אך היא בהחלט מתאימה גם לחמודים שלכם! גם אם לא תלכו לאף אטרקציה המוזכרת

להמשך קריאה

על גגות רומא משהו קורה הלילה…

אין יותר מושלם מלסיים את היום בדרינק או בארוחה על אחת מגגות העיר? אז אם אתם רומנטיקנים, מפונקים או פשוט אוהבי ה'דולצה ויטה' הנה לכם רשימה של המקומות האידאלים לחודשי האביב הקיץ ואפילו בסתיו.

להמשך קריאה

צרו קשר

דילוג לתוכן