אין אין אין על הקפה באיטליה וברומא בפרט.
רבות דובר על איכות הקפה האיטלקי ואכן אי אפשר ליפול כאן על קפה שאיננו איכותי מאוד והסיבה היא פשוטה – כשם שאיטלקים לעולם לא יאכלו פסטה שאיננה אל-דנטה הם לא ישתו קפה שאיננו מצויין.
יש כאן תרבות, תרבות של קפה שכדאי להכירה מקרוב.
ריכזנו כמה נתונים והמלצות שבוודאי יהפכו את חווית הקפה שלכם למקומית ונעימה:
האיטלקים שותים קפה בכל יום, כמה פעמים ביום בבית קפה – אין הכוונה לישיבה ממושכת ורגועה על כוס קפה אלא לשתייתו על הבר בעמידה
האיטלקים ישתו קפה המבוסס על חלב רק עד סביב השעה 11:00 בבוקר, לאחר שעה זו או לאחר ארוחה ישתו קפה (café) -הכוונה היא לאספרסו – המרענן את הפה.
בממוצע איטלקי ישתה בין 4-6 כוסות קפה ביום אך לעולם לא ישתה קפה לאחר שעות אחר הצהריים המוקדמות,
הקפה מוגש בטמפרטורה המתאימה לשתיה בו ברגע (אחרת הוא נשרף בכנה ויהיה לו טעם מר) ולכן החובבים של קפה חם יותר יצטרכו להשתמש במושגים caldo או bollendo. (בישראל נוהגים לשתות קפה בטמפרטורה חמה בהרבה ולכן כדאי לאמץ את המושגים הללו)
מה מזמינים?
קפה (café) – בכל העולם קוראים לו אספרסו אבל באיטליה הוא פשוט ‘קפה’ – מנה של 25 מ”ל קפה בספלון קטנטן. איטלקי אמיתי שותה את הקפה שלו בשתי לגימות וממשיך לדרכו. אחרי הכל, מחכה לו יום ארוך עם 4 כוסות נוספות כאלה לפחות.
דופיו (doppio) – אספרסו כפול: שתי מנות קפה בכוס אחת. הבריסטה צריך להתאמץ קצת עבור הקפה הזה אבל התמורה מצדיקה את העבודה מהסיבה הפשוטה שהטעם והריח (וגם הקפאין) באים בכמות כפולה.
מקיאטו (macchiato) – פירוש המילה הוא כתם, זוהי מנת אספרסו ‘מוכתמת’ במעט חלב מוקצף. מכינים את הקפה, מוזגים לכוס ומניחים מעל מעט חלב מוקצף. החלב מאזן את חומציות הקפה אך משאיר מקום ליהנות מהארומה המרירה.
קפה לונגו (lungo) – אספרסו בתוספת מים חמים. מכינים מנת אספרסו, מוסיפים כמות שווה של מים ומקבלים משקה מעודן שנעים לשתייה גם עבור מי שאספרסו רגיל חזק מדי בשבילו.
קפוצ’ינו (cappuccino) – משקה המורכב מכמויות שוות של קפה וחלב מוקצף. שתו אותו לאט בבוקר עם העיתון או תוך כדי גלילה בפייסבוק, תנו לניחוח לעטוף אתכם והבוקר יהיה הרבה יותר טוב, בהתחייבות.
קפה לאטה (Caffè latte) – אספרסו עם כמות נדיבה של חלב ומעט קצף. החלב מעדן את טעם הקפה וגורם לו להחליק בגרון בנעימות. את הקצף שנותר הכי כיף ללקק בכפית.
לאטה מקיאטו (macchiato latte) – הכתם חוזר אך הפעם זהו חלב מוקצף עם נגיעה קטנה של אספרסו.
קורטו (corretto) – אספרסו ‘משודרג’ עם שוט של אלכוהול כמו גראפה או סמבוקה. האלכוהול מחזק את הארומה והניחוח של הקפה ומוסיף להם עומק. בניגוד למה שחושבים, אפילו אם שותים הרבה קורטו לא משתכרים.
דקה (deca) או האג (hag) – קפה ללא קפאין. אפשר להזמין דקה-קפוצ’ינו, דקה-מקיאטו וכך הלאה. מבחינת האיטלקים זהו “בן חורג” אך הם מתגמשים לטובת אנשים שקפאין לא בא להם בטוב.

איך מזמינים?
נהוג לשלם על הקפה מראש בקופה, לאחר מכן ניגשים לבר ומבקשים מהבריסטה הזריז את הזמנתכם, מנהג יפה הוא להניח את הקבלה שקיבלתם מהקופה על הבר ומעליה להניח מטבע של 10-20 סנט, אנו בטוחים שאם תנהגו כך הבאריסטה יכין את הקפה שלכם טעים ומושקע עוד יותר ואם תשאירו 50 סנט תקבלו גם נשיקה לצד הקפה….
כמה מומלץ לשלם?
קפה באיטליה עולה סביב 1€-2€ (תלוי כמובן בסוג הקפה המבוקש)
לרוב תשלמו 200%-300% יותר בגין הישיבה בבית הקפה בעוד שאם תנהגו כרומאים ותבחרו באופציית העמידה תהנו מחוויית שתיית קפה כמקומיים ומתשלום נמוך יותר.
קפה to go?
אין כאן ממש מושג כזה, לקפה נותנים את הכבוד הראוי לו ושותים אותו בבית הקפה אבל אם בכל זאת חשקה נפשכם לקחת את הקפה איתכם השתמשו במושג “porta via”ותקבלו את הקפה בכוס חד פעמית.
בתי הקפה שאנו ממליצים עליהם בחום:
La Casa del Caffè Tazza d’Oro – בית קפה וותיק ומפורסם בצמוד לפנתיאון, מעניין לדעת שעד לפני שנים בודדות פעל בנווה צדק סניף שלהם, בנוסף לקפה המעולה שלהם בימי הקיץ תוכלו להזמין שם גרניטה מדהימה המבוססת על שכבת קצפת, שברי פולי קפה קפואים וקראנציים ושכבת קצפת אוורירית נוספת – שילוב מנצח הנותן מענה מעולה לימים החמים, במקום ישנה מכירת קפה בפולים, קפה טחון וקפסולות.
Antico Caffè Greco – הקפה הוותיק ביותר ברומא, בן למעלה מ-250 שנה, בסמוך למדרגות הספרדיות, הקפה הוא מעין גלרית אומנות גדולה הפתוח לקהל הרחב ותוכלו למצוא שם יצירו אומנות לצד כתבים ותצלומים היסטוריים. הקפה התקבע כסמל הודות לאנשי הרוח והספר המפורסמים שנהגו לפקוד אותו לאורך השנים, (אפילו תוכלו לראות את הספסל עליו ישב הנס כריסטיאן-אנדרסן בתקופה בה שהה ברומא), עד היום פוקדים את הקפה אנשי מחקר ואמנים וביקור בו הוא חוויה אינטלקטואלית ללא ספק. אנו ממליצים להזמין קפה על הבר מכיוון שהישיבה במקום תעלה הון עתק.
Caffè sant’Eustachio – קפה וותיק ומצויין בקרבת הפנתיאון, ידוע מאוד בשל הקצף המעולה שבעל המקום הצליח לייצר, בשל ההצלחה בנה הבעלים מעיין כנפיים המסתירות את פעולתו מעיניי הקהל מכיוון שרצה לשמור לעצמו על הפטנט, האגדה מספרת שמייסד חברת NESPRSSO קיבל את הרעיון לקפה בקפסולות כאשר הגיע לקפה Eustachio ושאל את הבריסטה כיצד הוא עושה קפה כל כך טוב? הבריסטה ענה- “אני? אני רק לוחץ על הכפתור….”
שימו לב שהקפה מגיע כבר עם סוכר ויש לבקש במיוחד באם אינכם מעוניינים בקפה ממותק. במקום ישנה אפשרות לקניית קפה טחון, פולים וקפסולות.